Wat moet je allemaal weten over de Veluwe? - TeamTripper

Wat moet je allemaal weten over de Veluwe?.

Safari op de Veluwe

Voordat je aan je Land Rover Defender safari op de Veluwe begint, is het fijn je al een beetje in te lezen over dit unieke natuurgebied. De Land Rover Defender safari brengt je over (zoveel mogelijk) onverharde paden langs de mooiste plekken van de Veluwe. Dat is waar de Veluwe Safari om draait: rijden in Land Rover Defenders & jezelf verbazen over de schoonheid van de Veluwse natuur. Natuurlijk kun je heerlijk onderuit gaan zitten (voor zover dat kan in de Defender) en genieten van de omgeving. Maar misschien vind je het wel leuk om ook iets te leren over de omgeving waar je door rijdt. Hier wat geschiedenis, en vooral heel veel leuke weetjes.

De Veluwe

De Veluwe is nog een van de meest ‘woeste’ en onaangetaste gebieden van ons land. Een groot deel van de Veluwe is bebost en heuvelachtig. Hier kun je ronddwalen alsof het een echt oerbos is. De natuur mag haar gang gaan. Glanzende sparren, knoestige, groenbemoste eiken, varens en halfvergane stammen zorgen voor een bijzondere sfeer. Op de Veluwe zijn nog twee andere soorten bos te vinden. Het lichte bos, met grove dennen, berken en eiken. En het donkere bos, waar vooral douglas- en fijnsparren en Amerikaanse eiken groeien. Een deel van deze bossen wordt ook gebruikt voor houtproductie. Elk bostype trekt weer andere bewoners aan. Vanachter wildkijkschermen is het mogelijk om zelf dieren te observeren. Vooral tegen de schemering is de kans op een ontmoeting groot. Tenminste, als je stil bent.

Tijdens de Land Rover Safari kom je langs de mooiste vergezichten van de Veluwe. Hieronder alvast wat informatie over deze plekken.

Otterlo

Je begint de route in Otterlo. Dit bruisende hart van de Veluwe werd 850 jaar geleden gebouwd als zogenaamd esdorp. Deze dorpsvormen, die werden gekenmerkt door een brink, een gemeenschappelijke akker (de es), een rivier, beek of heide, zijn ontstaan in de middeleeuwen. Ze werden gebouwd aan de rand van zandgronden, en waren vooral aangewezen op landbouw en schapenteelt.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Je bent al even onderweg met de Land Rover Safari, en het is inmiddels hoog tijd voor de volgende hotspot. Nu je Otterlo bent uitgereden, bevind je je aan de rand van het nationaal Park de Hoge Veluwe. Deze groene schatkamer van de Veluwe, is een oeroud natuurgebied van meer dan 5400 hectare heide- en bosgebieden en stuifzandvlaktes. In het gebied leven bijzondere dieren als edelherten, zwijnen, reeën, vossen en moeflons. Bovendien kun je op de Veluwe kennismaken met de unieke plantensoorten.

De sahara van de Veluwe

In het hart van boswachterij Kootwijk, ligt het bekende Kootwijkerzand. Deze Sahara van de Veluwe is ontstaan doordat eeuwen geleden het oorspronkelijke bos werd gekapt en afgebrand, om plaats te maken voor landbouwgrond en heidevelden. Door het intensieve begrazen met schapen en het te diep afplaggen van de hei, kreeg de wind steeds meer grip op het onderliggende zand. Zo ontstonden enorme zandverstuivingen die een grote bedreiging vormden voor de streek. In de Middeleeuwen werd zelfs het hele dorp Kootwijk onder het stuivende zand bedolven.

Het Kootwijkerzand is een laatste overblijfsel van deze grote, oude sahara. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand het grootste stuifzandgebied van Europa. Net als de ‘echte’ woestijn kent het Kootwijkerzand extreme temperatuurverschillen. Op een mooie zomerdag kan het op de zuidhellingen wel 50 graden worden. ’s Nachts tuimelt het kwik dan zo’n 40 graden. Deze stop mag echt niet ontbreken op de Veluwe Safari, uiteraard. Parkeer je Land Rover Defender en even uitstappen dus.

Radio Kootwijk

Een paar stops later kom je aan bij de volgende highlight van de Land Rover Veluwe Safari. Een echte must-see; Het voormalige zendstation Radio Kootwijk, één van de iconen van de Veluwe. Het bijzondere monument ligt midden op de hei. Jaren geleden diende dit gebouw als hoofdgebouw van een voormalig zenderpark, dat in de eerste helft van de 20ste eeuw een belangrijke communicatieverbinding vormde tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën, met name Nederlands-Indië. Dit zie je nog terug in het beeldhouwwerk boven de ingang, waar verbinding tussen oost en west centraal stond. Radio Kootwijk is ontworpen door de architect Julius Luthman (1890-1973). Hij ontwierp een hoofdgebouw dat niet alleen doelmatig en monumentaal was – de zendapparatuur voor de lange golf vereiste een enorme machinehal – maar ook een bepaalde symboliek uitstraalde: plechtig en mysterieus. Dat leidde tot een fascinerend contrast met de natuurrijke omgeving. De huisjes in de omgeving zijn oorspronkelijk gebouwd voor de werknemers van Radio Kootwijk.

Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor meer informatie rondom de Land Rover Defender Safari op de Veluwe. 

 

Het uitzicht vanaf Kootwijkerzand met Radio Kootwijk in de verte. Een van de highlights tijdens de Land Rover Safari op de Veluwe.

De zandverstuiving gaat langzaam over in bosgebied.

De beste manier om de overweldigende natuur van de Veluwe te ervaren is met een Veluwe Safari te voet met onze wildgids Leo.

Leo

Geboren Rotterdammer Leo verzorgt de ochtend wildwandelingen. Met zijn Rotterdamse humor en 30 jaar ervaring als faunabeheerder weet hij iedereen aan zich te binden. In zijn blogs deelt hij de laatste nieuwtjes uit het bos.

Nieuwsgierig geworden?

Wil je graag meer weten over onze trips? Vraag de brochure aan!