De dieren van de Veluwe
Tijdens de Land Rover Safari op de Veluwe is de kans erg groot (95%) dat je oog in oog komt te staan met een (edel)hert of wild zwijn. Om je goed voor te bereiden op de Veluwe Safari leggen we je in deze blog uit welke dieren je allemaal tegen kan komen. Wild spotten is namelijk nog leuker als je er ook iets bij kan vertellen. Wedden dat jij hoge ogen gooit naar je collega’s of vrienden?
Edelherten
Wie Veluwe zegt, zegt edelhert. Pak je stoeltje er maar bij, hou je kaken op elkaar en kijk over het grote veld, en je zult gegarandeerd een edelhert zien. Dat is overigens niet altijd zo geweest. Halverwege de vorige eeuw was het edelhert door stroperij bijna verdwenen van de Veluwe. Om de edelherten in stand te houden werd in 1956 het Ugchelse bos aangewezen als Staatswildreservaat. Met resultaat! In 1988 was het aantal herten met zoveel toegenomen, dat de beschermende rasters weggehaald konden worden. Inmiddels hebben de herten zich via ecoducten verspreid van het Speulderbos in Putten tot de Veluwezoom in Rheden en kunnen we weer volop genieten van dit indrukwekkende dier. Het edelhert wordt wel de koning van de Veluwe genoemd. Dat komt vooral door het imposante uiterlijk van een volwassen mannetje. Het kolossale gewei, de imponerende hals en de trotse houding; het hert heeft iets koninklijks. In Park de Hoge Veluwe leven ongeveer 200 edelherten. De mannetjes (herten) leven het grootste deel van het jaar samen in groepen die we roedels noemen. De vrouwtjes, de hindes, leven in diezelfde periode ook in roedels, samen met hun kalveren en eenjarige herten. De hindes dragen overigens geen gewei. Edelherten zijn herbivoren, ze eten dus plantaardig voedsel. Ze voeden zich o.a. met gras, heide, boomschors, knollen, wortels, vruchten, zaden, knoppen, scheuten en loof van bomen. De grootste kans om edelherten te spotten is bij het Trails Camp. Ook onderweg tijdens de Land Rover Safari is er een redelijke kans, voornamelijk bij een wildscherm van Staatsbosbeheer, een van de tussenstops tijdens de Veluwe Safari.
WILDE ZWIJNEN
Wist je dat wilde zwijnen wel de nozems van het bos genoemd. Die term, die tegenwoordig nauwelijks nog wordt gebruikt, betekent iets als ‘vrijgevochten en zelfbewust.’ Wilde zwijnen struinen overal rond waar ze voedsel kunnen vinden, maar als ze onraad bespeuren zijn ze zo weer weg. De Veluwe heeft een populatie van ongeveer tienduizend wilde zwijnen.
FAMILIELEVEN
Het wilde zwijn is een voorouder van onze ‘gewone’ varkens. De vrouwtjes, zeugen, leven met hun biggen en de biggen van het jaar ervoor in groepen (rotten). De biggen van het voorgaande jaar heten overlopers. De volwassen mannetjes, de keilers, leven alleen. Ze hebben flinke slagtanden, ook wel geweren genoemd. Die geweren blijven groeien totdat de keiler ongeveer vier jaar oud is.
ALLESETERS
Wilde zwijnen zijn alleseters; omnivoren dus. Ze eten o.a. eikels, kastanjes, wortels en knollen, maar ook wormen, larven en soms staan er zelfs knaagdieren op het menu. Ze wroeten daarbij vaak in de bodem, op zoek naar alles wat eetbaar is. De omgewoelde grond komt u overal op de Veluwe tegen en dan vooral in de herfst, als de zwijnen druk bezig zijn een vetreserve op te bouwen voor de winter.
MODDER
Vooral ’s zomers hebben de zwijnen last van parasieten die zich in hun vacht nestelen. Daarom gaan ze vaak liggen rollen in modderige kuilen, om zich vervolgens, als de modder is opgedroogd, te schuren aan een boomstam. Door het schuren raakt het zwijn de modder, met daarin de gestikte parasieten, kwijt.
Tijdens de Land Rover Safari op de Veluwe heb je de grootste kans om wilde zwijnen te spotten in de omgeving van Radio Kootwijk, een van de tussenstops tijdens de Veluwe Safari.
VOSSEN
Geslepen dieren zijn het, die vossen. Ze laten zich niet graag zien, maar misschien heb je mazzel. Vossen zijn schemeren nachtdieren die in familiegroepen bij elkaar leven. De holen worden meestal alleen in de winter en het voorjaar gebruikt door de vrouwtjes en haar jongen om in te slapen. De rest van het jaar slapen ze meestal op een beschut plekje bovengronds. De meeste mannetjes slapen het hele jaar door buiten. Het voedsel van de vos bestaat uit kleine en middelgrote prooidieren, zoals kevers, muizen, konijnen, hazen, vogels, eieren, regenwormen en egels. Ook vruchten en bessen worden gegeten, evenals aas en afval.
‘’Het is niet zo gemakkelijk om een vos te zien te krijgen. Het is een schuw dier en hij gaat bijna altijd alleen in het donker op pad. De meeste kans is er in mei tot juli, als de wijfjes nog lang in touw zijn om de jongen van voedsel te voorzien. Ook in de tijd dat de jongen op eigen benen moeten leren staan, heb je kans een jonge vos te spotten.’’
RINGSLANGEN
Schrik niet als je ineens een opgekrulde slang aan je voeten ziet liggen. De ringslang is namelijk een van de meest voorkomende dieren op de Veluwe. Vooral in de maand juli worden veel ringslangen gezien. Zeker wanneer je je in de buurt van een vochtige plek bevindt. Als een ringslang wordt bedreigd zal hij hard gaan sissen, dreigen om vijanden af te schrikken. Soms voert de slang een schijnaanval uit. Hierbij is de bek gesloten. Daarna zal hij proberen te ontsnappen. Wanneer een slang door heeft dat dreigen geen succes heeft, zal hij gaan doen of hij dood is. Hij leegt zijn anaalklier wat een enorme stank afgeeft en hij zal op zijn rug gaan liggen met zijn bek open en zijn gevorkte tong uit de bek stekend. Soms laat de slang zelfs een bloeddruppel uit zijn mondhoek ontsnappen. Dit allemaal alleen maar om zijn vijand te misleiden. Door de stank denkt de vijand dat de slang al heel lang dood is, wat niet heel erg aantrekkelijk is om de slang op te eten. Zo hoopt de slang dat de aanval stopt en dat hij weer met rust gelaten wordt. Maar wees gerust: de kans dat je een slang tegenkomt tijdens de Veluwe Safari is erg klein, omdat deze er alles aan doet om ongezien te blijven.
Nieuwsgierig? Klik hier voor meer informatie rondom de Land Rover Defender Safari op de Veluwe.

Het uitzicht vanaf het Trails Camp.

Na een lange Land Rover safari dag op de Veluwe kan je lekker bijkomen op ons Trails Camp. Grote kans dat je wild spot.

De kans om wild te spotten vergroten? Breid de Land Rover Safari op de Veluwe uit met onze Veluwe Safari te voet met onze wildgids Leo.